Frykter suspensjon av fastlegeordningen i flere kommuner

Kommunen har ansvar for å organisere fastlegeordningen og sørge for at personer som ønsker det, får tilbud om plass på en fastleges liste, ifølge Forskrift om fastlegeordning i kommunene.

Forskriften åpner også for at denne plikten kan suspenderes, som et tiltak ved legemangel. Etter søknad fra en kommune, kan Statsforvalteren suspendere kommunens plikt til å ha en fastlegeordning.

Dette kan bare skje dersom kommunen har forsøkt å finne lokale løsninger, men likevel ikke lenger er i stand til å oppfylle plikten over en periode på minst tre måneder. En slik suspensjon kan vedtas for inntil ett år av gangen.

Selv om mange kommuner sliter med å skaffe nok fastleger, har ingen søkt om å få ordningen suspendert.

Men nå frykter Allmennlegeforeningen at de første suspensjonene vil komme, dersom ikke regjeringen i neste års statsbudsjett, som legges frem 6. oktober, sørger for en betydelig styrking av økonomien i fastlegeordningen.

Les mer på dagensmedisin.no

Leni Aurora Brækhus
Publisert: 2022-09-20 — 14.28 (Oppdatert: 2022-09-21 — 09.52)

SUSPENSJON: – Våre diskusjoner er en nødvendig konsekvens av at en rekke kommuner ikke lenger kan oppfylle pasientens rett til fastlege, sier leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev. Foto: Vidar Sandnes

Denne nettsiden bruker cookies for å bidra til en enkel surfeprosess. Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.