Kommunen har ansvar for å organisere fastlegeordningen og sørge for at personer som ønsker det, får tilbud om plass på en fastleges liste, ifølge Forskrift om fastlegeordning i kommunene.
Forskriften åpner også for at denne plikten kan suspenderes, som et tiltak ved legemangel. Etter søknad fra en kommune, kan Statsforvalteren suspendere kommunens plikt til å ha en fastlegeordning.
Dette kan bare skje dersom kommunen har forsøkt å finne lokale løsninger, men likevel ikke lenger er i stand til å oppfylle plikten over en periode på minst tre måneder. En slik suspensjon kan vedtas for inntil ett år av gangen.
Selv om mange kommuner sliter med å skaffe nok fastleger, har ingen søkt om å få ordningen suspendert.
Men nå frykter Allmennlegeforeningen at de første suspensjonene vil komme, dersom ikke regjeringen i neste års statsbudsjett, som legges frem 6. oktober, sørger for en betydelig styrking av økonomien i fastlegeordningen.
SUSPENSJON: – Våre diskusjoner er en nødvendig konsekvens av at en rekke kommuner ikke lenger kan oppfylle pasientens rett til fastlege, sier leder i Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev. Foto: Vidar Sandnes