Hvem skal ta imot fremtidens generasjoner?

KAPASITETSUTFORDRET: Tavlen viser antall nyfødte på fødeavdeling B på Ahus i løpet av en måned i 2017. Nå rapporterer tillitsvalgte om Når sykehusenes ledelse har ett mål; den økonomiske bunnlinja, så taper beredskap, faglighet, pasientsikkerhet og arbeidsmiljø, skriver innsenderne. Foto: NTB

HVORDAN HAR VI styrt rett inn i en varslet krise i fødselsomsorgen med stadige kuttkrav for landets fødetilbud? Når sykehusenes ledelse har ett mål; den økonomiske bunnlinja, så taper beredskap, faglighet, pasientsikkerhet og arbeidsmiljø. Underfinansiering kombinert med effektivisering for å sikre egenkapital har negative konsekvenser for fødende og bemanningen på fødeavdelinger. Ingen er uberørte av historiene fra føden på UNN i sommer. Pasienter og pårørende har delt gripende opplevelser om barnedød, utrygghet og ei isbøtte på pauserommet som behandling for ekstreme smerter. Hvordan endte vi her?

Problemet er ikke et lokalt fenomen i Nord. Krisen er landsdekkende. Nær 85 prosent av jordmødrene har ansvar for andre pasienter samtidig som de har omsorg for aktivt fødende, viser vår nasjonale kartlegging. En fødsel er en uforutsigbar akuttsituasjon som krever trygg overvåkning av mor og sikring av barnets overlevelse. En nasjonal plan og politikk for å rekruttere nok jordmødre, beholde de vi har og mobilisere den kapasiteten som ikke benyttes mangler. Det må det tas tak i nå.

Saken ble først publisert på Dagensmedisin.no fredag 08. september 2023 

Denne nettsiden bruker cookies for å bidra til en enkel surfeprosess. Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.