En god fastlegeordning starter ikke med forslagene fra Ekspertutvalget

BÆREKRAFT: Jeg håper helse- og omsorgsministeren baserer det videre arbeidet med Fastlegeordningen på innsikt – ikke ideologi, skriver Jan Emil Kristoffersen. Foto: Colourbox Erwin Wodicka

Ekspertutvalget er heller ikke synderlig opptatt av tillit som verktøy for å stabilisere ordningen, snarere er det styrings- og kontrolltenkning som dominerer.

Skrevet av Jan Emil Kristoffersen, spesialist i allmenn og samfunnsmedisin, MHA. Saken ble først publisert i Dagens Medisin. 

Helse- og omsorgsministeren uttalte i et nyttårsintervju med Dagens Medisin at «2023 ble det året hvor det stilnet på fastlegeordningen, og hvor vi på første gang på veldig mange år har klart å øke rekrutteringen betydelig». Det hun ikke sier er at antallet lister uten lege ikke har vært høyere enn i 2023, og at lister bemannet av vikarer var høyere i 2023 enn tidligere.

Gjennomsnittlig listelengde fortsetter å falle. Trolig er etablering av mange nye fastlønnsstillinger og ALIS-stillinger en viktig driver for dette. Helsedirektoratet viser at uansett alder eller spesialitet og på tvers av alle kommunestørrelser har leger ansatt i kommune flere hundre færre pasienter på sine lister. Helsedirektoratets tall tyder på at det fortsatt er for stort frafall fra ordningen, gjennom pensjonering eller overgang til annet legearbeid.

Du kan lese hele saken i Dagens Medisin

Denne nettsiden bruker cookies for å bidra til en enkel surfeprosess. Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.