BÆREKRAFT: Jeg håper helse- og omsorgsministeren baserer det videre arbeidet med Fastlegeordningen på innsikt – ikke ideologi, skriver Jan Emil Kristoffersen. Foto: Colourbox Erwin Wodicka
Ekspertutvalget er heller ikke synderlig opptatt av tillit som verktøy for å stabilisere ordningen, snarere er det styrings- og kontrolltenkning som dominerer.
Skrevet av Jan Emil Kristoffersen, spesialist i allmenn og samfunnsmedisin, MHA. Saken ble først publisert i Dagens Medisin.
Helse- og omsorgsministeren uttalte i et nyttårsintervju med Dagens Medisin at «2023 ble det året hvor det stilnet på fastlegeordningen, og hvor vi på første gang på veldig mange år har klart å øke rekrutteringen betydelig». Det hun ikke sier er at antallet lister uten lege ikke har vært høyere enn i 2023, og at lister bemannet av vikarer var høyere i 2023 enn tidligere.
Gjennomsnittlig listelengde fortsetter å falle. Trolig er etablering av mange nye fastlønnsstillinger og ALIS-stillinger en viktig driver for dette. Helsedirektoratet viser at uansett alder eller spesialitet og på tvers av alle kommunestørrelser har leger ansatt i kommune flere hundre færre pasienter på sine lister. Helsedirektoratets tall tyder på at det fortsatt er for stort frafall fra ordningen, gjennom pensjonering eller overgang til annet legearbeid.