Flere trenger psykisk helsehjelp: − Det er de små barna vi må skyve på

TRONDHEIM: St. Olavs hospital har hatt flere problemer knyttet til Helseplattformen. Ansatte frykter den bidrar til økte ventetider og fristbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB

St. Olavs hospital har en kraftig økning av barn og unge som trenger hjelp innen psykisk helsevern. Trenden gjelder hele landet, sier psykologspesialist.

Gjennom pandemien trengte flere hjelp innen psykisk helsevern. Ventetidene og fristbruddene økte samtidig.

Fortsatt er trykket på psykisk helsevern for barn og unge høyt, og det ser ikke ut som det vil minke med det første.

– Den samme tendensen gjelder over hele landet. Antall nye henvisninger skøyt fart i 2021. Det går ikke tilbake til nivået vi hadde før pandemien, det har etablert seg på et høyere nivå, sier Chris Aanondsen.

Hun er psykologspesialist og foretakstillitsvalgt for Psykologforeningen på St. Olavs hospital i Trondheim.

De aller sykeste får hjelpen de trenger. De som kan måtte vente er barna som kunne hatt nytte av et kortere forløp, forteller Aanondsen.

– Det er de små barna, der symptombildet er uklart, vi må skyve på. De må leve med sykdom og nedsatt livskvalitet over en lengre periode enn nødvendig, sier hun.

Ifølge tallene som er rapportert inn til Helsedirektoratet er det sykehusene i Midt-Norge de som har flest fristbrudd innen psykisk helsevern for barn og unge.

Men det er knyttet usikkerhet til tallene på St. Olavs hospital på grunn av feil med Helseplattformen.

Uansett er det ingen tvil om at psykisk helsevern i Midt-Norge er svært presset. Samtidig øker ventetidene i hele spesialisthelsetjenesten, og flere behandles.

Saken er skrevet av Marthe Stoksvik. Du kan lese hele saken i VG

Denne nettsiden bruker cookies for å bidra til en enkel surfeprosess. Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.