Pasienter får svar på ett minutt av kunstig intelligens på norske sykehus

Forskningskonsulent Line Tveiten og prosjektleder Bjørn Anton Graff under presentasjonen av bruk av KI på Bærum sykehus. Vestre Viken er første helseforetaket i landet til å ta i bruk kunstig intelligens i stor skala. KI skal være et supplerende verktøy for bildediagnostikk, legevakt og akuttmottak. (Foto: Annika Byrde/NTB)

Sykehusene i Bærum, Drammen og Kongsberg har tatt i bruk KI for å analysere røntgenbilder. Pasienter får lynkjapt svar på om de har beinbrudd. Nå skal resten av landet få løsningen.

Skrevet av Anne Lise Stranden, journalist i forskning.no.

Sykehusene sliter med å behandle pasienter raskt nok. Verre blir det når eldrebølgen flommer over landet. Helsepersonell er mangelvare.

Nylig kritiserte Riksrevisjonen sykehusene fordi de fortsatt har store problemer med å rekruttere og beholde helsepersonell, se VG.

Kan kunstig intelligens (KI) være løsningen for å effektivisere helsevesenet?

Det var tema på et møte under Kåkånomics-dagene i Stavanger nylig.

Bærum sykehus har allerede tatt i bruk KI for å diagnostisere beinbrudd.

KI finner beinbrudd

Ishita Barua er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. I høst ga hun ut boken «Kunstig intelligens redder liv. AI er legenes nye superkrefter».

Siden august har legevakten i Bærum brukt KI til å analysere om pasientene har beinbrudd eller ikke.

– KI egner seg veldig godt til å analysere bilder fordi kunstig intelligens er god på binære spørsmål, som brudd eller ikke brudd. Og det går uhyre kjapt, forklarer Ishita Barua til forskning.no.

Les hele saken i forskning.no

Denne nettsiden bruker cookies for å bidra til en enkel surfeprosess. Fortsett å bruke siden som normalt dersom du godtar dette.